Επισκεφτείτε τα Σπήλαια

Καταφύγιο Τραχήλας: Το θαυμάσιο και μεγαλοπρεπές αυτό τριόροφο σπήλαιο βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Τραχήλας. 

Βατσινίδι: 25μ. δεξιά από τον δρόμο Καρδαμύλης-Αγ.Νικολάου βρίσκεται το σπήλαιο Βατσινίδι. Έχει δύο εισόδους ασφαλισμένες με τοίχο για την προστασία κατοίκων που κατέφευγαν σε αυτό καθώς και δύο τεράστιους θαλάμους με μεγάλες λίμνες θαλασσινού νερού και άλλες μικρότερες που συνδέονται με διαδρόμους.

Καταφύγιο Σελινίτσας: Κοντά στον Άγιο Νικόλαο στο δρόμο προς Τραχήλα βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύγι. Τα όστρακα και οστά που βρέθηκαν, μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπους κατοικίας και λατρείας. 

Πεζοπορία

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ 

Στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου, στην καρδιά της Μεσσηνιακής Μάνης, συναντάμε το πανέμορφο φαράγγι του Βυρού, το οποίο προσφέρει όμορφες διαδρομές, όπου ο επισκέπτης θα θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης και θα δει πολλά κατάλοιπα ανθρώπινης παρέμβασης από διάφορες περιόδους, καθώς η περιοχή αποτέλεσε παρατηρητήριο και καταφύγιο κατά τον Μεσαίωνα, την Τουρκοκρατία, αλλά και τη Γερμανική κατοχή.

Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Άγιος Παντελεήμονας, έχει μήκος 19 χλμ. περίπου, και κατά μήκος της διαδρομής συναντάμε καρυδιές κυπαρίσσια, έλατα και πεύκα, μέχρι να καταλήξουμε στη θάλασσα.

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΝΤΟΜΟΥ 

Το φαράγγι του Ρίντομου, ξεκινάει από τον Ταΰγετο και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα, σπηλιές, κατακόρυφες πλαγιές και πετρώματα εντυπωσιακών χρωματισμών. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα φαράγγια της Μεσσηνίας. Πεζοπορώντας στο Ρίντομο, εκτός από τις φυσικές ομορφιές ο επισκέπτης θα συναντήσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, που ήταν έντονη εδώ, καθώς το φαράγγι αποτελούσε κάποτε πέρασμα που συνέδεε τους κατοίκους της περιοχής με τη Λακωνία: Όμορφα διατηρημένα καλντερίμια και τοξωτά γεφύρια συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό, ενώ θα δείτε επίσης τα χωράφια που κάποτε καλλιεργούσαν οι κάτοικοι, αλλά και κατάλοιπα από το πέρασμα ασκητών.